מיכאל לייטמן על חינוך

החינוך, ובמיוחד חינוך ילדים, בין נושאים הכי חשובים בפוקוס של הרב ד"ר מיכאל לייטמן, מייסד ומוביל עמותת "בני ברוך – קבלה לעם", ללימוד והפצת חכמת הקבלה בעולם. 

מיכאל לייטמן על חינוך

העמותה שמה לה למטרה ולשליחות להפיץ שיטה מעשית לחיבור בין אנשים, כפתרון יסודי לבעיות ולאתגרים של ימינו. העמותה עוסקת במימוש הערך "ואהבת לרעך כמוך" בקרב בני האדם בישראל ובעולם.

לפני כעשור הוקמה עמותת "ערבות" למטרה של הפצת "חינוך האינטגרלי" הנגזר מחכמת הקבלה אשר מלמד על איחוד וחיבור מעל הכל, משנתו של הרב. השיטה נוסתה בבתי ספר וחברות בהצלחה בכל העולם. השיטה מבקשת לתת לילדים ערכי חכמת הקבלה, לכבד את השונה באשר הוא.

הרב מתייחס באופן מיוחד למערכת חינוך, תהליך חינוכי שאנושות צריכה לעבור ליחס אחר זה לזה, על אף פי שהאגו הולך וגדל, והפתרון בא מתוך החיבור.

חינוך

הרב פעיל מאוד בתחום חינוך ילדים, ביניהן השתתפות בתוכניות, בהן הרב עונה לשאלות.

באחת התוכניות, הרב נשאל על מהות החינוך, על מערכות החינוך שלנו פה בישראל, חינוך ילדים בגיל הרך ובגיל הנוער. לשאלה- מהי מטרת העל של החינוך? הרב ענה: מטרת העל של החינוך היא להכין את הילד לחיים. שיחיה את החיים שלו לא כחיה שרק רוצה לשרוד בחיים האלו, אלא שידע איך ליהנות מהחיים ומכל דבר שאפשר. אנחנו צריכים להכין אותו לכל מאורעות החיים שיכול לעבור, שיצטרך לעבור. הוא צריך לדעת מהם החיים, איך להסתדר, איך להינצל מכל הצרות, איך להצליח. הוא צריך להיות אדם שמבין מהי מהות החיים ויודע לסדר אותם בצורה כזאת שיהיה טוב לו ולאחרים ממנו.

מדובר כאן על החיים הגשמיים שהם מטרת החינוך, והחיים האלו כוללים גם את החיים הרוחניים כי אי אפשר אחד ללא השני. שני העולמות האלה קשורים יחד ויש לנו בעיה גדולה כי אנחנו לא מבינים איך על ידי העולם העליון אנחנו משפיעים על העולם התחתון וההיפך. לכן אנחנו נמצאים כל הזמן במצב שאנחנו לא יודעים מה לעשות, לא יודעים מה יקרה בעוד רגע, לא יודעים איך לנהל את החיים, והחיים מנהלים אותנו בצורה כזאת שאנחנו לא מוכנים לזה. 

לשאלה- מה היית ממליץ שיעשו הורים שילדיהם חווים תסכול גדול מהחינוך היום בבתי הספר? הרב ענה: בתי הספר לא מחנכים את הילדים, ואנחנו צריכים להבין שהתקווה שלנו שהילדים שלנו יקבלו שם חינוך, היא ממש תקוות שווא. לא יכול להיות שבית הספר יחנך ילדים. אנחנו רואים את זה במשך עשרות שנים כמה שבית הספר קיים, שגם את הילדים, גם את ההורים ואת הסבים והסבתות, בית הספר לא מחנך. הוא נותן איזו כמות ידע מסוימת ומינימאלית לילד ושולח אותו.

מה שהילד מקבל בבית הספר מבחינת החינוך, זה איך לדבר בצורה גסה, להתקוטט, להרביץ לקבל סמים וכן הלאה. שום דבר מבחינת החינוך הילד לא מקבל. את כל זה הוא מקבל מהסביבה ולא מבית הספר. לא מהמורים ולא מההורים. לכן אנחנו צריכים להבין שאחרי בית הספר אדם יוצא לא מחונך ולא יוצא אדם. במקרה הטוב הוא יוצא כמו שאנחנו קוראים, "אדם" שיש לו כמות ידע מסוימת ולא יותר מזה.